22.02 – Deň D, začíname montovať

Posted on 22. februára 2011

7



Po troche naťahovania, konečne je tu deň D a začíname montovať. Ani som si neuvedomil aký pekný je to dátum. Uvidíme, či nám prinesie štastie. Moja najväčia obava bola cesta a v akom bude stave. Tento krát nám počasie prialo.  V noci pekne mrzlo. Aj celý deň teplota okolo nuly. Pre nás ideálne. Ak by sa slniečko viac rozparádilo, my by sme museli obúvať gumáky a neviem si predstaviť, ako by sme na pozemok dostali kamióny.

Ale pekne po poriadku. Kamióny prišli na pozemok presne o 6:30 (vďaka Lenka). Pôvodne som mal v pláne byť v čase príchodu kamiónov na stavbe a fotiť, ale nepodarilo sa mi to. Prišiel som až o 7:30, keď už bol na stavbe aj žeriav a pripravovali sa veci na prvé vyloženie.

Vcítil som sa do role “japonského turistu” a vďaka Romanovi som fotil naozajstným foťákom. Snažil som sa zachytiť každý jeden panel, aby bola presná  predstava ako prebieha stavba montovaného domu.

Celý systém montáže domu bol v podstate jednoduchý. Jednotlivé panely, steny, boli pekne zoradené už na kamiónoch. Ako sa jednotlivé kamióny vykladali, steny sa hneď upevňovali a kotvili o seba. Tu je dôležitá presnosť. Napriek tomu, že základová doska bola aj podľa montérov veľmi rovná, bolo treba všetky steny vypodložiť aby horná hrana bola v absolútnej rovine. Základová doska mala výškový rozsah do 1cm, čo je veľmi dobrá hodnota. Steny sa ukladajú na malé podložky. Zajtra sa budú tieto podložky podbetónovávať. Steny, ako je vidieť na fotkách, sú už komplet s osadenými oknami. Čo im chýba je vonkajšia omietka. Tá sa na Slovensko nenosí od výroby. Omietka sa robí až na stavbe, aby nebolo vidieť spoje medzi jednotlivými panelmi.

Steny do zelena sú steny do “mokrých” miestností. Podľa tejto pomôcky môžete začať skladať celkovú dispozíciu domu :)

Približne o 12tej bol vyložený prvý kamión. Do 17tej bol už dom v takej fáze ako je vidieť na posledných fotkách. Šikovná to je partia.

Ak zaujíma skladba panelu tak je nasledovná:

Vonkajšia stena (34 cm v zložení zvonku dovnútra):

  • Štruktúrovaná vonkajšia minerálna omietka
  • Sieťovinou vystužená základná omietka
  • 100 mm tepelnoizolačná doska
  • 15 mm sadrovláknitá doska
  • 200 mm drevená rámová konštrukcia z presušeného a ohobľovaného dreva vyplnená 200mm tepelnou a zvukovou izoláciou z minerálnej vlny Isover
  • Parozábrana
  • 18mm sadrokartónová doska protipožiarna, nešpárovaná

Vnútorná stena v suchej miestnosti (16,8cm) je obojstranne opláštená a skladá sa:

  • 18mm sadrokartónová doska protipožiarna, nešpárovaná
  • 100mm drevená rámová konštrukcia z presušenéhoo a ohobľovaného dreva, vyplnená
  • 50mm zvukovou a tepelnou izoláciou• 18mm sadrokartónová doska protipožiarna, nešpárovaná

Na záver ešte poznamenám, že sa rozhýbali aj plynári a boli si vyznačiť kde spravia prípojku. Chceli sme ju poťiahnuť až na úroveň domu, čo nám žiaľ nedovolili. Tak budeme ju musiet “oprieť” o susedov plot.

Posted in: Montáž domu